2009. szeptember 21., hétfő

Olajüzletből algaüzlet?

Szintetikus biológiába ruház az ExxonMobil és a Chevron - írta meg a The Green Economy Post.
A nagy olajtársaságok figyelme a hagyományos energiahordozók felől a szintettikus biológiai megoldások irányába fordul, olvasható a Financial Times augusztus 11-i cikkében. Clive Cookson az FT munkatársa írja, hogy az ExxonMobil 2009 júliusban 600 millió dollár értékben vásárolt be a Synthetic Genomics nevű, Dr. Craig Venter biotechnológiai úttörő által alapított cégbe.
Ben Blank a KLD kutatási elemzője lehetségesnek tartja, hogy a nagy olajtermelő vállalatok a jövőben nagy "algatermelő" vállalatokká alakulnak. Az első olvasásra meredeknek tűnő elképzelés mögött az algák, mint fotoszintetizáló szervezetek azon fontos képessége rejlik, hogy a széndioxid (CO2) elhasználása során képesek olyan vegyületet előállítani, amely hagyományos dízel motorkban elégethető.
Blank cikke kiemeli, hogy az Amerikai Energia Hivatal elemzése alapján algából (egy hektárra vetítve) mintegy 30-szor hatékonyabban allítható elő bioüzemanyag  mint a hagyományos mezőgazdasági módszerekkel (pl. kukorica, cukornád vagy szójabab termelésével).
Blank azzal folytatja elemzését, hogy jóllehet az algakutatás már mintegy 35 éve folyik, az érdeklődés megugrása csak a közelmúltra tehető, a légiközlekedésben elterjedő alternatív üzmanyagoknak köszönhetően. Olyan nagy légitársaságok, mint a Continental Airlines és a KLM-Air France végzett próbarepüléseket 50%-ban algákból nyert bioüzemanyag keverékkel. A KLM tervei közt szerepel, hogy 2010-re 50 repülőgépét algákból nyert üzemanyaggal üzemelteti miközben a légióriás Boeing megalapította az Alga Biomassza Szervezetet, a Boeing vezeztő, Billy Glover elnökletével.

Ben Blank teljes elmezése elérhető angol nyelven a The Green Economy Post oldalán, erre a linkre kattintva.

Kép: Mikroalga, amely biodízel előállítására alkalmas lipideket termel ("Courtesy of DOE/NREL" )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése